Hva er overgangsarbeid?
Overgangsarbeid (OA) er fontenehusenes egen metode for å støtte medlemmer ut i jobb.
OA er et samarbeid mellom fontenehusene og arbeidsgivere, og er et tilbud til alle medlemmene uavhengig av tidligere arbeidserfaring. OA er lønnede deltidsstillinger i opptil 50% i det ordinære arbeidslivet der arbeidsgiver betaler lønn direkte til medlemmet.
Et medlem har stillingen i seks til ni måneder, før den går videre til et nytt medlem som ønsker å prøve seg ut i arbeid. Stillingene skal ikke kreve noen form for formell kompetanse, men være strukturerte og lette å sette seg inn i. Fontenehuset står selv for rekruttering og bistår i opplæringsperioden sammen med arbeidsgiver. Vi vet at både arbeidsgiver og medlemmet vårt trenger god oppfølging og tydelige rammer for at dette skal være realistisk, derfor sørger vi for at medlemmet får tilstrekkelig tilrettelegging og støtte underveis. Fontenehuset garanterer vikar, som har fått opplæring, dersom medlemmet ikke kan stille på jobb.
Overgangsarbeid gir medlemmer en fersk jobbreferanse og jobberfaring, og har bidratt til at medlemmer fra fontenehusene har gått videre til en ordinær jobb i etterkant.
Vi jobber nå aktivt med å få etablert flere OA plasser.
Fordeler for arbeidsgiver
Motiverte arbeidstakere
Vikargaranti
Frigjør tid på arbeidsplassen
Tett oppfølging fra Fontenehuset
Ta samfunnsansvar ved å bidre til et inkluderende arbeidsliv
Økt bevissthet om psykisk helse og tilrettelegging på arbeidsplassen
Tones historie
Tone fikk overgangsarbeid hos Mustad Kantiner høsten 2022.
Da jeg var i overgangsarbeid, fikk både arbeidsgiver og jeg god oppfølging fra Fontenehuset. Jeg følte meg trygg og ivaretatt, og etter hvert var jeg komfortabel nok med arbeidsoppgavene til å være der alene. Jeg visste at jeg hadde Fontenehuset i ryggen, og at jeg hadde mulighet til å kontakte huset dersom jeg følte behov.
Oppfølgingen fra Fontenehuset gjorde at jeg klarte å prøve meg ut i arbeidslivet. Jeg har tidligere aldri hatt betalt jobb, men nå klarer jeg å stå i fast, lønnet stilling.
Erfaringen var så stor suksess i Tones tilfelle, at hun endte opp med å få tilbud om fast stilling! Dessverre for Fontenehuset, så betyr det at vi nå leter etter nye bedrifter som vil samarbeide med oss om overgangsarbeid, men vi håper jo at denne suksesshistorien er med på å påvirke bedrifter til å se mulighetene!
For meg har overgangsarbeid gjort at jeg har fått bedre selvtillit, mestrer mer i hverdagen og har ført til at jeg har fått fast jobb. Jeg vil si at muligheten med overgangsarbeid har gitt meg et nytt liv.
Dette sier Mustad Kantiner om erfaringene de gjorde seg med overgangsarbeid:
“Jeg vil anbefale andre bedrifter å ta imot medlemmer i overgangsarbeid. Det har vært en positiv erfaring for bedriften, og vi har fått opp øynene på en litt annen måte for den situasjonen som mange er i. Folk ønsker å jobbe, og ønsker man å jobbe finnes det alltid en løsning. Det er viktig å støtte dem som ønsker å være i arbeid, og det må være en motivasjon hos arbeidstaker for å ville jobbe.
Vi satte vår lit til at den støtten medlemmer kan få på Fontenehuset er det verktøyet som gjør at folk ønsker å komme ut i jobb. Her var det gjort en god utvelgelsesprosess i forkant, og samarbeidet har vært forpliktende for alle parter.
Den jobben som blir gjort på Fontenehuset er viktig. Det er viktig for den det gjelder, og det er viktig for bedriften at det jobbes på en god måte.”
Vil du vite mer om overgangsarbeid?
Sjekk ut:
Har du som arbeidsgiver mulighet til å gi oss en liten stilling eller vil høre mer om fontenehuset; ta kontakt!
Ansvarlig medarbeider for arbeid og studier er Britt-Maria Vestli, e-post: brittmaria@fontenehusetgjovik.no
Har du spørsmål om overgangsarbeid? post@fontenehusetgjovik.no